Em dic Manel Castanyé, 40 anys, casat i amb un fill de 4 anys. Soc responsable d’una petita explotació ramadera destinada a la cria i transició de porcs que es diu El Francàs, al municipi de Sora (Osona).

El Francàs és una granja familiar de mida petita/mitjana. Va començar l’activitat el meu avi, a l’any 1945, llavors continuà el meu pare i fa vint anys també m’hi vaig afegir jo. Actualment hi treballem 3 persones a temps complert. No tenim l’engreix a la granja on es fa la cria, sinó que la integrem en altres explotacions.

Com podeu imaginar, els horaris en el treball del dia a dia són complicats, tot i que és ben cert que el mode de treball ha millorat molt en els últims anys. Anys enrere, bona part de la jornada de treball a la granja consistia en donar menjar als animals. Actualment, amb l’ajuda d’aparells automatitzats, podem destinar més temps a altres tasques.

Al ser tres persones a treballar la granja, ens repartim les feines a fer. De totes maneres, en dies o moments puntuals ens ajuntem tots tres per fer que les feines no siguin tan carregoses i feixugues.

logo del ecolabel

porc

Al matí ens hi solem posar a 2/4 de 7. Sempre comencem donant menjar a les truges. Normalment s’aprofita per anar observant si hi ha incidències: parts, alguna truja que no vulgui menjar, intentar saber el motiu pel qual no menja i fer els tractament que es requereixin. Amb poc més d’una hora hem acabar i continuem pel desmamador. Donar menjar, mirar si tots els garrins mengen i parar atenció a possibles símptomes de patologies que s’hagin de tractar si s’escau.

Pels volts de les 8 anem a esmorzar i llavors, i depenent del dia de la setmana que sigui, les tasques varien. Al vespre mirem de plegar relativament d’hora.

El dilluns detecció de zels i inseminacions, sempre mitjançant inseminació artificial, que permet una millor selecció genètica i un estalvi de temps i diners considerable.

El dimarts repetició de les inseminacions i es mouen truges de la sala de cobriments a la gestació per fer lloc a les que es desmamaran l’endemà.

El dimecres desmamem. Es porten els garrins al desmamador i les truges mares a la sala de cobriment, on si tot va bé, s’inseminaran el dilluns següent. Si hi ha temps, es renten les sales de parts que han quedat buides al desmamar.

Els dijous és el dia que pareixen la majoria de les truges. Al acumular-se pràcticament tots els parts al mateix dia, podem estar molt més pendents de què tot vagi bé. Evidentment un part porta riscos, tant per la mare com pels nounats i donem molta importància a ser-hi presents per mirar que no hi hagi complicacions.

Els divendres fem ecografies, per comprovar que les truges inseminades 24/25 dies abans estiguin prenyades. Si tota la gestació va bé, al cap de 16 setmanes aproximadament tindrem els nous garrins.

Els dissabtes no tenim una tasca específica per fer,  i això fa que aprofitem per fer les vacunacions, les neteges que no s’han pogut fer durant la setmana o el manteniment a la granja, que per altra banda no s’acaba mai.

El diumenge ens limitem només a donar menjar al bestiar, matí i tarda, però es fa amb poca estona i ho aprofitem com a dia de descans.

 

Una part de la feina de la granja no la fem nosaltres, sinó que la fan empreses externes. El manteniment dels sistemes d’alimentació, el control veterinari dels animals, la gestió dels purins, etc.

logo del ecolabel

porcs mamant

Relació amb NEXES

A part del dia a dia de producció a la granja, també sorgeixen contínuament nous reptes. El sector agrari, i el porcí en particular, han evolucionat molt ràpid en els últims anys.

Mitjançant selecció genètica i pinsos amb formulacions molt precises, la producció per animal ha millorat extraordinàriament. Això ha fet que la cabana porcina hagi augmentat molt, comportant problemes que s’han de resoldre com a conseqüència de la falta de terra per fertilitzar, mitjançant l’aplicació de purí.

NEXES CONSULTORIA ens assessora en l’ús d’energies renovables, en l’optimització dels recursos que requereix el funcionalment de la granja i en la gestió dels purins.